Szakmai és cuki tartalmak a Facebookon és az Instán!❤ 

Kövess minket, és ne maradj le semmiről!:-)
Szakmai és cuki tartalmak mindenütt!
  /  alkotás   /  Finommotorika – mindennek az alapja
MaszatVilág finommotorika

Finommotorika – mindennek az alapja

Hétköznapi nyelvre lefordítva talán a kézügyesség kifejezéssel lehetne a legjobban lefedni ennek a szónak a jelentését. Ha pontosak szeretnénk lenni, akkor azt is mondhatjuk, hogy a szemek, ajkak, ujjak, kezek összehangolt mozgásáról van szó, amely valóban finom, precíz mozgásemeleket tartalmazó tevékenységekben nyilvánul meg.

Ilyen mozgás lehet például:

  • Meglátok egy piros gyöngyöt, amelyet a hüvelyk-és mutatóujjammal felcsippentek és egy kosárba teszem.
  • Megfogom a kabátomon a második gombot és a megfelelő gomblyukba helyezem azt.

Ehhez bizony kézügyességre van szükség, amihez elengedhetetlen a szem-kéz összehangolt mozgása, a kezek megfelelő izomereje, és az ízületek rugalmassága.

MaszatVilág, finommotorika, csippentés

Miért fontos a finommotorika?

Ahogy a fentiekben is szerepel, hétköznapi cselekvéseink elvégzéséhez szükségünk van a megfelelő kézügyességre, legyen szó akár bevásárlásról, öltözködésről vagy egy dokumentum aláírásáról.

Ha egy gyermek “nem biztos a kezében”, akkor visszahúzódóvá vagy éppen ellenkezőleg agresszívvá válhat a viselkedése. Ez kezdetben még nem annyira feltűnő, betudhatjuk a dackorszaknak, hiszen szeretné csinálni, de még nem tudja, de ha később sem változik a helyzet, akkor a gyermek az óvodás éveiben már tudatosan vagy tudat alatt kerülni fogja azokat a szituációkat, amelyhez a szem-és kéz összehangolt mozgása szükséges.

Ide most folytathatnám azzal, hogy nem szeret rajzolni, nem szívesen fog ceruzát a kezébe stb., de ha ezt írnám, akkor ez a cikk is csak egy lenne a sok elrettentő iromány közül, ami a frászt hozzá azokra, az elsősorban fiút nevelő anyákra, akiknek a gyermeke rajzolás helyett inkább a legkisebb méretű legókocka rakosgatásban válik mesterré.

Én inkább azt mondom, hogy azok a gyerekek, akiknek gondjuk van a kézügyességgel és ezen a területen kudarcélményekkel rendelkeznek, nem igazán szeretnek apró dolgokkal bíbelődni, nem homokoznak szívesen, nem lelik örömüket a kirakós játékokban, és az öltözködéssel, ollóhasználattal, étkezés lebonyolításával is gondjaik vannak.

Maszatvilág, finommotorika

Hogyan kerülhetők el ezek a kezdeti kudarcélmények?

  • Bíztasd a gyermeket az újabb és újabb gyakorlásra, hiszen gyakorlat teszi a mestert.
  • Értékeld a teljesítményt – nagyon fontos itt megegyezni, hogy csak azt értékeld, amit a gyermek valóban meg tud csinálni, ugyanis ha olyanért adsz dicséretet vagy elismerést, amit a gyermek igazából nem egyedül csinál, azzal hamis énképet nevelhetsz belé.
  • Ne vedd ki a gyermek kezéből, amit éppen csinál – tudom, hogy ez a legnehezebb, hiszen sokszor szorít az idő, menni kell, lassan csinálja a gyermek, minden tiszta kosz és kaja – de ilyenkor fontos a felnőtt önfegyelme és türelme.
  • Megvárni és segíteni, amikor kell, de sokszor az segít a legjobban, ha szeretettel vagy jelen egy-egy tevékenységben
MaszatVilág baba-mama, finommotorika

Mikortól érdemes elkezdeni a finommotorikával foglalkozni?

Én azt mondom, hogy egészen a kezdetektől a mindennapok részévé lehet tenni. Már az egészen pici babának is kialakul a fogó reflexe, amivel az anya és a tárgyak után nyúl. Már itt is adhatsz kihívást a babának azzal, ha egy picit messzebb teszed az adott tárgyat, ha egy kicsit máshogyan rendezed el a játékokat. A finommotorikával való ismerkedésnek nem kell laboratóriumi, fejlesztő keretek között működnie.

A legjobb fejlesztés az, amikor még te sem veszed észre, hogy fejlesztesz, csak együtt játszotok, tapasztaltok a gyermekeddel.

Hagyd, hogy saját maga tapogassa meg a tárgyakat, ismerkedjen az anyagokkal, formákkal, megtapasztalja, hogy melyik tárgynak milyen a tapintása. Nagyon sokat teszel a babádért, ha megengeded, hogy felvegyen dolgokat a kirándulások során, pl: kavics, fű vagy csak megsimogathassa a szomszéd cicát.

Ezek a kezdeti pozitív tapasztalatok fogják megadni neki a magabiztosságot a továbbiakhoz.

MaszatVilág finommotorika, fejlesztés

Mivel kezdj, ha otthoni alkotásról van szó?

Legyen az első barátotok a pihe-puha, vegyszerektől mentes gyurma. Ismerkedjetek meg a házilag készített festékkel, majd a bolti, vegán, vegyszermentes alternatívákkal.

A jó festék sűrű, nem csöpög össze-vissza, szépen fed és könnyű elkenni a felületeken. Készíthettek saját zsírkrétát és beszerezhettek vastag, jumbo filctollat is.

A ceruza legyen az utolsó állomás.

Vele a keménységéből adódóan akár 3 éves korig is várhattok. Az eszközök használatánál semmiképp ne erőltesd a hibátlan eszközfogást, és végképp ne gyakoroltasd vele a hárompontos ceruzafogást. Az otthoni alkotásnál alap szempont a nagyban gondolkodás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy minél kisebb a gyermek, annál nagyobb felületen kezdjen el maszatolni, gyakorolni, hiszen a kicsik mozgása még vállból indul, és sokkal könnyebben dolgoznak nagy felületekre.

Legyen az otthoni alkotás a mindennapok része, legyetek bátrak! Kreatív és otthonos gyermekkort kívánunk! 

 

maszatvilág, foglalkozás, baba, mama

Gyere el a MaszatVilág táborunkba 12-36 hónapos babáddal, és 3 nap után mindketten sokkal magabiztosabbak lesztek! 🙂

Erről itt találsz több információt (a MaszatVilág-Lollipop tábort keresd): TÁBORAINK

MaszatVilág baba-mama kézműves foglalkozások Budapesten és Dunakeszin!

A MaszatVilág 3.évada a napokban ér véget, de szemptembertől újra várunk téged 12-36 hónapos gyermekkeddel , ahol pontosan eme írás szellemét követve ismertetünk meg titeket az alkotás örömével, miközben többek között a gyermek kézügyessége hihetetlen fejlődésen megy keresztül! Itt tudsz tájékozódni: FOGLALKOZÁSAINK és HELYSZÍNEINK

Tetszett az írásunk? Akkor lájkold és/vagy oszd meg bátran ismerőseiddel, hogy hozzájuk is eljussanak ezek a szuperhasznos és hiánypótló információk. Amennyiben még nem tetted, akkor lájkold az oldalunkat is, hogy első kézből értesülhess a MaszatVilág foglalkozásairól és egyéb hasznos információkról! 🙂 

 

maszatvilág, foglalkozás, baba, mama
Share on facebook
Facebook 0
Share on google
Google+ 0
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn 0

Nagyon sokat dolgozunk azért, hogy ilyen országos viszonylatban is színvonalas anyagokat írjunk nektek. Ezért ezt a tudást védenünk kell azoktól, akik mások munkájából akarnak hasznot húzni. 

A Maszatvilag.hu valamennyi írásos és képi anyagát is szerzői jog védi. A forrás megjelölése nélküli, hiányos megjelölésű, írásbeli szerzői hozzájárulás nélküli utánközlés, átdolgozás használati (üzleti célból), közzétételi napi díja 50.000 Ft + ÁFA másolt oldalanként. A bizonyításhoz közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokiratnak minősül. 

Post a Comment

A te kényelmed érdekében sütiket használunk az oldalunkon, amelynek segítségével a jövőben még jobban tudunk kiszolgálni Téged!

Kérlek erősítsd meg, hogy engedélyezed a sütik használatát. Természetesen úgy is dönthetsz, hogy nem engedélyezed, de akkor nem biztos, hogy maximálisan ki tudjuk szolgálni az igényeidet!